Herdenken en vieren op 4, 5 en 6 mei

Dodenherdenking

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur houden we overal in het land 2 minuten stilte. 
 
In Woerden kunt op zaterdag 4 mei op verschillende momenten stil staan bij de herdenking:

  • 16.00 uur: Nationale herdenking bij het monument voor oorlogsslachtoffers op de Algemene begraafplaats aan de Van Teylingenweg in Kamerik.
  • 17.30 uur: Herdenking van Woerdense Oorlogsslachtoffers op de Algemene begraafplaats aan de Meeuwenlaan in Woerden.
  • 18.45 uur: Nationale herdenking in de Sint Bavokerk aan de Ambachtsheerelaan in Harmelen.
  • 19.00 uur: Nationale herdenking bij monument De Naald aan de Meeuwenlaan in Woerden.
  • 19.45 uur: Nationale herdenking bij het monument voor omgekomen burgers Zegveld aan de Middenweg in Zegveld.  

Theater na de Dam

Voor de zevende keer hebben jongeren uit Woerden een theatervoorstelling gemaakt over Woerden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Ze voerden gesprekken met (familie van) ooggetuigen en verwerkten dit onder leiding van theatermakers Sanne Dorrepaal en Niek Dekker tot een voorstelling. De gesprekken vol herinneringen en verhalen vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de productie Wegkijken. Deze productie wordt 4 mei twee keer gespeeld in Het Klooster in Woerden: om 16.00 uur (try-out) en 21.00 uur.

Bevrijdingsdag

Op zondag 5 mei vieren we niet alleen de bevrijding van Nederland in 1945, maar ook dat we sindsdien in vrijheid leven.  
 
Van 12.30 tot 17.30 uur is er een Bevrijdingsfestival op het Kerkplein in Woerden. Het programma begint met de aankomst van het Bevrijdingsvuur dat leden van Runners Club   Woerden in estafette vanuit Wageningen naar Woerden hebben gebracht. Aansluitend spreekt burgemeester Molkenboer een openingswoord. Daarna zijn er optredens van Fanfareorkest Excelsior met solisten, rockband Het Ministerie, Shantykoor Bravour, accordeonist David Pur en de zeskoppige band Funk This. Ook lezen schoolkinderen zelfgeschreven gedichten voor. 
 
Om 20.00 uur geeft Harmonie De Vriendschap een bevrijdingsconcert in de Bonaventurakerk in Woerden.

Jom Hasjoa

De herdenking van de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgebrachte Joodse Woerdenaren valt dit jaar op maandag 6 mei. Bij het monument aan de Prins Bernhardlaan wordt vanaf 19.30 uur een sobere plechtigheid gehouden ter nagedachtenis aan die slachtoffers. 
 
Meer informatie is te vinden op: www.4en5meiwoerden.nl