Onderzoek warmtenet in Molenvliet en Snel en Polanen

In de wijken Molenvliet en Snel en Polanen is een warmtenet misschien een goede oplossing waar we veel huizen mee kunnen verwarmen. Het kan ook zijn dat andere oplossingen meer geschikt zijn. Samen met de wijk gaan we dat onderzoeken.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet gebruikt warmte uit een bron in de buurt om een wijk of buurt mee te verwarmen. Dit gebeurt met warm water via leidingen door de grond. Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd.

In Snel en Polanen is een warmtenet misschien mogelijk met warmte uit de Cattenbroekerplas of van bedrijven. In Molenvliet is een warmtenet misschien mogelijk met warmte van de rioolwaterzuivering. 

Meerdere oplossingen in kaart

In deze wijken onderzoeken we verschillende vormen van een warmtenet. En we vergelijken dit met een gangbaar alternatief, (betere) isolatie en een warmtepomp per huis. We bekijken per oplossing wat dat betekent voor huiseigenaren. Zou er veel verbouwing nodig zijn? Wat zouden de kosten zijn? Hoeveel ruimte is er nodig in huis? 

Zo kunnen we de verschillende mogelijkheden goed vergelijken en zien wat het meest haalbaar en betaalbaar is. Dit doen we samen met de wijk, want we horen ook graag wat u daarbij belangrijk vindt. 

Warmtenet is nooit verplicht

De kans dat er een warmtenet in uw wijk kan komen, wordt groter als veel huizen meedoen. Maar de keuze of u meedoet, is altijd aan u. Het is nooit verplicht. Elektrisch verwarmen blijft ook altijd een optie. Dat betekent dat er alleen een warmtenet kan komen als dat voor veel huiseigenaren aantrekkelijker is dan andere oplossingen. 

Start onderzoek in Molenvliet in 2024

We starten in de wijk Molenvliet. Dat gebeurt in de loop van 2024. We kijken eerst wat er allemaal technisch mogelijk is. Daarna gaan we met de wijk in gesprek. Woont u in Molenvliet? Dan krijgt u van ons een brief als we gaan beginnen. Heeft u nu al vragen of wilt u graag meedenken over het onderzoek? Mail dan naar duurzaam@woerden.nl

Start onderzoek in Snel en Polanen in 2025

Waarschijnlijk starten we in de wijk Snel en Polanen in 2025 met onderzoeken of en hoe een warmtenet mogelijk is. Woont u in Snel en Polanen? Dan krijgt u van ons een brief als we gaan beginnen.

Veelgestelde vragen

Is aansluiten op een warmtenet duurder dan een eigen warmtepomp?

Dat weten we nu nog niet. We weten wel dat er alleen een warmtenet kan komen, als het voor veel huiseigenaren een aantrekkelijkere keuze is dan andere manieren van aardgasvrij verwarmen zoals een warmtepomp. Bijvoorbeeld omdat het voordeliger is of omdat er minder verbouwing nodig is. 

Wanneer kan ik geen aardgas meer gebruiken?

Dat is nog niet bekend. Maar dat is op z’n vroegst in 2035. We onderzoeken nu eerst de mogelijke oplossingen met de wijken. Na dat onderzoek weten we wat er mogelijk is in uw wijk en wanneer uw wijk helemaal van het aardgas af gaat. Dit hoort u minstens 8 jaar voordat het aardgas wordt afgesloten. Zo heeft u voldoende tijd om uw huis hierop voor te bereiden.

Is mijn huis al geschikt voor een warmtenet?

Dat hangt van uw huis en van het warmtenet af. Warmtenetten kunnen met hoge of met lage temperaturen verwarmd worden. Een warmtenet met een lage temperatuur werkt alleen bij goed geïsoleerde huizen. Een warmtenet met een hogere temperatuur werkt ook in wat slechter geïsoleerde huizen. Maar dan is er meer warmte nodig per huis. Het is dus altijd slim om uw huis zo goed mogelijk te isoleren.

Heeft het nut mijn huis nu al te isoleren?

Ja. In een goed geïsoleerd huis heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Dat heeft altijd nut, of er nou wel of niet een warmtenet komt. Want daarmee bespaart u hoe dan ook op uw energierekening. Er zijn veel verschillende manieren om uw huis te isoleren. Bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie of isolerend glas. Lees op Jouw Huis Slimmer meer over welke manier van isoleren past bij uw huis. Let bij het isoleren wel op dat u uw huis ook goed ventileert voor gezonde lucht in huis.

Heeft de aanschaf van een (hybride) warmtepomp nog nut?

Ja. Een (hybride) warmtepomp kan op korte termijn vaak ook nog goed uit. Als er een warmtenet komt, dan is dat er waarschijnlijk pas over ongeveer 10 jaar. In veel huizen is een (hybride) warmtepomp binnen 7 jaar terug te verdienen. De levensduur van een (hybride) warmtepomp is wel langer dan 10 jaar.

Wie beslist in een huurhuis?

De eigenaar van het gebouw beslist over de keuze om mee te doen met een warmtenet. 

Kunnen vastgoedeigenaren (niet-woningen) ook meedoen?

Ja, dat gaan we ook onderzoeken. Alle eigenaren van andere gebouwen kunnen meepraten over de mogelijkheden die er komen in uw wijk.